Matkailijan muistilista

Loma on lopultakin edessä ja matkakuume polttaa kuumana. Liput on hankittu ja koiran hoito kunnossa - mitäpä muuta? Tiedonhaku ja käytännön järjestelyt kannattaa hoitaa ajoissa, ettei ikäviä yllätyksiä satu matkan aikana. Alla olevasta listasta löydät tärkeimmät asiat, jotka on hyvä ottaa huomioon ennen matkaa.

Rokotukset

Voit tarkistaa lääkäriltäsi tai esimerkiksi osoitteista www.rokote.fi tai www.ktl.fi, mitä rokotteita suositellaan otettavaksi matkakohteeseesi. Perusrokotusten pitää olla kunnossa, koska kaikilla matkailijoilla tulee olla suoja kurkkumätää-jäykkäkouristusta, poliota sekä MPR-tauteja (tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa) vastaan. Lisäksi matkakohteessasi on luultavasti maakohtaisia sairauksia, joihin pitää varautua rokotuksin. Esimerkiksi Hepatiitti A:n tartuntalähde voi olla jääpalat. Osa rokotteista vaatii useamman kuin yhden pistoksen, joten on hyvä ottaa selvää rokotteiden rokotustiheydestä. Muista merkitä rokotukset rokotuskorttiin.

Terveydenhuolto

Ennen matkaa on hyvä käydä tarkastuttamassa oma terveyden tila. Jos esimerkiksi edellisestä verenpainemittauksesta on kulunut tovi, voi tarkentunut tieto auttaa tekemään oikeita valintoja matkan aikana (auringon määrä, valvominen, alkoholi). Lisäksi hampaiden hoitaminen äkillisen säryn vuoksi matkan aikana voi olla vaikeaa, joten hampaat kannattaa käydä tarkastuttamassa ennen lähtöä. Muista myös tarvittavat lääkkeet ja reseptit.

Vakuutus

Vaikka matka olisikin äkkilähtö ja saatu suhteellisen halvalla, vakuutuksissa ei kannata säästää. Perusvakuutukset korvaavat perusongelmat, mutta kannattaa huomioida, ettei tavallinen vakuutus korvaa esimerkiksi extreme-urheilussa sattuneita vahinkoja. Jos matkaan otetaan arvokkaita tavaroita, myös matkatavarat kannattaa vakuuttaa. Vakuutuksen tulee olla maksettu viimeistään 3 vuorokautta ennen matkan alkamista. Ja vaikka vakuutukset olisivatkin kunnossa, on hyvä muistaa että vakuutuslaitos korvaa aina rahalla tai uudella tavaralla; lomamuistoja ei varastetusta kamerasta saa takaisin. Paras vakuutus on terve järki.

Matkavaluutta

Vaihda paikallista valuuttaa ennen matkaa ainakin yhden päiväbudjetin verran. Ota mukaan myös jokin kansainvälinen luottokortti, jolla saat joustoa matkakustannuksiin ja voit nostaa rahaa automaateista tai pankista. Matkakohteessasi älä käytä kuin pankkien omia automaatteja rahan nostamiseen. Tarkista myös, että automaatista löytyvät englanninkieliset ohjeet. Jos ongelmia tulee, voit helposti ottaa yhteyttä kyseiseen pankkiin. Pankkien automaateissa voi olla myös muita halvemmat käyttökulut. Säilytä aina kaikki kuitit automaattinostoista. Plus- tai Maestro-tunnuksin varustetut automaatit hyväksyvät ulkomaiset luottokortit. Älä pidä kaikkea käteistä ja kortteja aina yhdessä paikassa - esimerkiksi lompakossasi, vaan jaa osa rahoistasi toiseen taskuun, laukkuun tai rahavyöhön.
Jos mahdollista, pyydä matkavaluutta pieninä seteleinä, jotta et joudu särkemään isoja seteleitä matkakohteessasi. Kaikki taksit ja kioskit eivät välttämättä ota vastaan isoja seteleitä.

Matkustusasiakirjat

Passin tulee aina olla moitteettomassa kunnossa. Joitakin vuosia sitten osa uusistakin passeista oli tietosivultaan heikkoja ja irtosi helposti kansista. Tällainen passi ei ole kelvollinen matkustusasiakirja. Passi on oltava voimassa koko matkan ajan - joissakin maissa vielä useita kuukausia matkan päättymisen jälkeen. EU:ssa Schengenin sopimukseen kuuluvien maiden rajoilla passia ei tarvita ja matkustusasiakirjaksi riittää virallinen henkilökortti. Lisätietoja passista saa Suomen poliisin Internet-sivuilta www.poliisi.fi. USA:n tulli- ja rajavartiolaitoksella on oikeus saada matkaan liittyviä matkustajatietoja. Viranomaisilla on oikeus evätä maahantulo, jos tarvittavia tietoja ei saada. Vaadittavia tietoja ovat ainakin osoite USA:ssa ja vakituinen asuinmaa. Selvitä tarvitseeko kohdemaahasi hankkia viisumi ja kuinka pitkään siellä voi oleskella ilman sitä. Mikäli aikataulu ja matkareitti ovat tiedossa, viisumi kannattaa hankkia etukäteen, mutta se on mahdollista saada myös matkan varrelta (raja-asemilta ja suurlähetystöistä).

Matkatavarat

Usein matkalle tulee otettua liikaa tavaraa. Sen huomaa viimeistään takaisin tullessa, kun laukusta löytyy runsaasti puhtaita vaatteita. Käy tarkasti läpi tavarasi ennen lähtöä - turha paino laukuissa ei hyödytä ketään. Huomioi, että vaatteita voi ostaa muualtakin kuin Suomesta. Tarkista myös että matkalaukuissasi on nimilaput – ja mieluiten vetokahva ja kestävät pyörät.

Laskut ja posti

Käännä sanomalehdet menemään ystävällesi tai vanhemmillesi tai peruuta ne matkan ajaksi. Joillakin lehtitaloilla on myös mahdollisuus siirtää lehti menemään lahjana hyväntekeväisyyteen joksikin ajaksi. Laskut hoituvat helposti suoraveloituksella. Ulkona oleva pieni postilaatikko täyttyy nopeasti mainoksista ilman "Ei mainoksia" -kylttiä.

Majoitus

Yleensä matkakohteen majoitus hoidetaan etukäteen ja hotelli on jo odottamassa matkaajaa. Jos et kuitenkaan tee varausta etukäteen, mieti vielä ainakin ensimmäistä yötä; pitkän matkan jälkeen on mukavampi mennä suoraan hotelliin kuin etsiä majoitusta väsyneenä.

Muuta

Ennen matkaa vieraaseen maahan voi olla hyvä opiskella hieman kohdemaan kieltä ja kulttuuria. Saatat saada paljon parempaa palvelua, jos osaat edes muutaman lauseen tai sanan paikallista kieltä. Varsinkin Keski-Eurooppassa ei olla kovin mieltyneitä englannin kieleen, vaikkakin sillä tulee toimeen. Lisäksi varsinkin eri uskontoa harrastavat kulttuurit saattavat poiketa paljonkin suomalaisesta tapakulttuurista ja niiden tavat on hyvä tietää ainakin päällisin puolin. Osta matkaopas, joka käsittelee kohdettasi.

Lähes kaikki suurimmat lentoyhtiöt tarjoavat Internet-lähtöselvityspalveluja, jotka mahdollistavat lähtöselvityksen tekemisen etukäteen ja nopeuttavat siten matkalle lähtöä. Huomioi lisäksi lentoyhtiön omat suositukset milloin lentokentällä ja lähtöselvityksessä pitäisi viimeistään olla.

Lipuista, passista ja muista tärkeistä papereista kannattaa ottaa paperikopiot. Ne nopeuttavat huomattavasti esimerkiksi kadonneen passin käsittelyä. Kopioita voi säilyttää myös sähköpostissa, josta ne on tarvittaessa helppo tulostaa.

Lemmikkieläimen viennissä ulkomaille kannattaa huomioida kohdemaan karanteenimäärykset, joista saa lisätietoja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivuilta.

Jos olet jäämässä pidemmäksi ajaksi, selvitä myös viranomaisasiat, kuten työ- ja oleskeluluvat, viisumi, todistukset, viralliset käännökset ja verotus.

Joissakin maissa sähköverkko ei ole jännitteeltään sama kuin Suomessa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa jännite on 110 volttia, kun se Suomessa on 220 V. Sähkötarvikeliikkeistä saa halvalla adaptereita, joilla kännykän laturin tai parranajokoneen saa lataukseen.

Älä jätä asuntoasi asumattoman näköiseksi, jottei se altistu varkaille. Jätä ikkunaverhot ja kaihtimet auki ja pyydä ystävääsi, naapuriasi tai perheenjäsentä tyhjentämään postilaatikko. Voit myös liittää lampun ajastimeen ja säätää sen aukeamaan sopivaan aikaan illasta muutamaksi tunniksi.

Matkasuunnitelma on hyvä kertoa lähimmille tutuille. Ota myös heidän yhteystietonsa (puhelinnumero ja osoite) mukaan.

Nauti matkastasi maailmalla!